top of page

Svatební fotograf, jeho cena a jak to vidím já?

Aktualizováno: 11. 12. 2023

"To si říkáš dost málo, fotky máš skvělý, dej to určitě za víc!"

"Hele to už je docela drahý, za fotky bych tolik nedal, když si to můžu cvaknout mobilem..."

"A jak to máš vymyšlený, aby ses tím mohl živit?"


Cenotvorbu řeším s kamarády, kolegy fotografy a občas i s klienty rád. Už od chvíle, kdy jsem se rozhodl, že si z focení udělám byznys (i když v začátcích jen jako přivýdělek), jsem věděl, že se nad naceněním své práce budu trápit. Vždy mi dělalo problém odhadnout svou cenu i v zaměstnání, takže představa nalepení cenovky na něco tak subjektivního jako je fotografie mi dělala vrásky na čele.


A protože je mi jasné, že s ohodnocením své práce bojuje spousta kreativců, zkusím sem sepsat pár mých postřehů coby (nejen) svatebního fotografa a třeba to pomůže i budoucím novomanželům, kteří jsou z široké nabídky svatebních fotografů už jurodiví a netuší, proč někdo stojí deset tisíc a někdo padesát.



Než vyrazím na svatbu


Jasně, čas strávený na svatbě a úpravou fotek je tou hlavní (a nejpříjemnější!) částí každé zakázky. K té ale občas vede poměrně trnitá a časově náročná cesta. Bylo by samozřejmě super nemuset se starat o reklamu, získávat klienty už jen z doporučení a prokliků z první stránky Googlu, tam ale bohužel zatím ještě nejsem (i když třeba mi tenhle článek trochu pomůže, ha), a tak se o ty klienty, kteří se ke mně nedostanou přes doporučení, musím prát v nelítostné aréně online marketingu.



Kdysi jsem po škole do oboru online reklamy trochu fušoval, ale už je to dlouho a že by mi to teda šlo od ruky, to nemůžu říct. A co to v případě svatebního fotografa zahrnuje?


  • nastavení PPC kampaně pro Google

  • s tím spojená analýza klíčových slov, pravidelné vyhodnocování výsledků, vymýšlení nejvhodnější strategie (která mě nebude stát majlant a občas přivede nějakého toho zájemce)

  • pravidelná správa obsahu na sociálních sítích + kampaně

  • aktualizace webu

V případě, že je tahle operace úspěšná a klient se ozve, následuje e-mailová komunikace (která nakonec nemusí dopadnout), příprava smlouvy a předsvatební schůzka. To jsou hodiny, které svatební fotograf do výsledné ceny musí započítat, jinak by se buď upracoval nebo nedoplatil nájmu, alespoň teda poslední dobou v Praze.



Skutečná práce svatebního fotografa


K samotné svatbě možná jen jeden postřeh. Osobně jsem se s tím sice nesetkal, ale občas člověk na těch internetech narazí na názor, že fotograf si jde na svatbu jen cvaknout pár fotek, okoštovat gulášek na rautu a vykasírovat tučnou odměnu. Pár takových případů se možná v našem oboru najde (asi jako kdekoliv jinde), myslím ale, že kdyby to tak bylo, na fotkách by to bylo okamžitě poznat. Objednáte si mě na celodenní svatební focení? V tom případě máte mou 100% pozornost po celých 12 hodin a kolikrát i déle, když se party rozjede a stojíte i o ty divočejší fotky.




Fotky z mého portfolia, díky kterým jste se pro mě rozhodli, by nikdy nevznikly, kdybych na svatbě nebyl neustále ve střehu a nepředvídal, co se zrovna může stát. Nehledě na to, že kdybych na svatbě postával se znuděným obličejem žvýkaje většinu času řízek, tak mě asi dál nedoporučíte. To, že se v mé přítomnosti všichni svatebčané cítí dobře a nijak nenarušuji tento slavnostní den, beru jako součást služby, kterou nabízím.


A tím se dostáváme k post-procesu, který ve výsledku zabere asi nejvíce času - album z celodenní svatby často zabere až několik dnů práce. I když editační softwary jsou stále sofistikovanější a šetří nám čím dál tím víc času, nehledě na přicházející trendy v oblasti umělé inteligence, takže tady snad do budoucna bude možné nějaký ten čas ušetřit. Vytváření finální galerie taky chvilku zabere, i když díky profesionální službě Pic-Time, ve které pro své klienty fotky připravuju, je to radost.



Léta praxe


Asi nejtěžším prvkem k nacenění jsou zkušenosti a sebevědomí fotografa. Já to vidím tak, že se jedno bez druhého neobejde. Jasně, můžete mít fotografa s přehnaným egem, který ještě nevyfotil ani svou první svatbu a už je po několika srdíčkách na Instagramu mistrem světa. Mám ale na mysli zdravé sebevědomí a víru v to, že práce, kterou fotograf odvede, bude mít určitý standard za jakýchkoliv podmínek.


Než jsem si řekl, že se focením budu živit, strávil jsem s foťákem v ruce na ulicích nepočítaně hodin (moje street portfolio najdete tady). Vždy mi imponoval hlavně dokumentární styl, street fotografie mi naprosto učarovala, a tak jsem trénoval zachycování všedních okamžiků tím, že jsem nosil svou "Fujinu" stále u sebe. Když jsem žil dva roky v Budapešti, foťák jsem téměř neodložil a kromě dokumentování každodenního života jsem si přetvořil byt na menší studio, kde jsem se učil práci se světlem.


Prvních několik svateb jsem fotil zadarmo nebo hodně pod cenou. Bylo to ale především kvůli vybudování si svatebního portfolia, protože díky zkušenostem, které jsem do té doby nasbíral, jsem si už tehdy byl na svatbách poměrně jistý tím, co dělám.


Ukázka dvou mých oblíbených fotek z mé první svatby, kterou jsem fotil.


Při zvyšování ceny jsem ale vždycky přemýšlel nad tím, jestli si to můžu dovolit, jestli obstojím v konkurenci, jestli "to nebude moc". Nyní po několika letech praxe ale jednoduše vím, že svým klientům dodám přesně to, co ode mě očekávají. Vím, že moje fotky fungují, že z nich klienti mají radost a dostávám výhradně pozitivní recenze. Vím, že na svatbě zapadnu, že se vedle mě novomanželé budou cítit uvolněně a že vždy udělám maximum pro to, abych přispěl ke svatební atmosféře. Díky tomu jsem se dostal do bodu, kdy jsem komfortní se svými cenami a umím si je obhájit nejen před klienty, ale především sám před sebou.



Svatební fotograf a cena - čísla na závěr


Co si budeme povídat, nacenění kreativní práce je fuška. Jak tedy číst ceny svatebních fotografů? Pokud si někdo za celý den účtuje méně než 15.000 Kč, velmi pravděpodobně nebude focení jejich hlavním příjmem, případně svým fotkám ještě tolik nevěří. Čistý zisk po započítání všech zmíněných nákladů (a to jsem ani nemluvil o fotografické výbavě a jejím udržování) na život jednoduše nestačí.


Do nějakých 30.000 Kč už najdete profesionály, kteří se focením živí, mají zkušenosti, vědí, co dělají a v podstatě záleží už spíše na vašem vkusu a fotografickém stylu fotografa. Samozřejmě to není dané a je vždy lepší si ověřit několik základních věcí: uzavírá s vámi fotograf smlouvu? Jak s vámi komunikuje? Jaké má reference? Má konzistentní styl ve svých fotkách? Ukazuje v portfoliu fotky z celého dne?


Nad 30.000 Kč už si často účtují známější fotografové, u kterých platíte, stejně jako u kteréhokoliv jiného "luxusního" produktu, za značku. Nutně to neznamená, že vám styl jejich fotek musí sednout, ale u takových fotografů už byste měli mít jistotu, že na svatbu zvete zkušeného profesionála.


30 zobrazení
bottom of page